13:49

Srebreniça Soykırımı (11 Temmuz 1995)

Gönderen c[Я]esp0






AVRUPA’DA 50 YILIN EN BÜYÜK KATLİAMI

Komünizmin yıkılmasının ardından Yugoslavya içindeki ülkeler birbiri ardında bağımsızlık ilan etmeye başladı. Ancak 1992 yılında Bosna Hersek'te Hırvat, Sırp ve Müslüman Boşnak azınlıklar arasında çatışmalar çıktı. Bosna'daki Sırp milisler, Müslümanların ağırlıklı olarak yaşadığı Srebreniça, Zepa, Gorazde, Saraybosna, ve Bihaç; Hırvatlar da Mostar kentini kuşatma altına aldı. 1993 yılında Birleşmiş Milletler, Mostar hariç kuşatma altındaki şehirleri ve Tuzla’yı güvenli bölge ilan etti.

Bunlar içinde Sırbistan sınırına 10 kilometre ile en yakın konumdaki Srebreniça'da bir gecede tarihin en ciddi katliamlarından biri yapıldı. Ardından da Zepa düştü. Zengin gümüş madenleri nedeniyle ekonomik açıdan da büyük önem taşıyan Srebrenica’da, bir gecede resmi kayıtlara göre 7 binin, görgü tanıklarına göre ise 10 binin üzerinde erkek Sırp milislerce katledildi. Savaş, 1995’te imzalanan Dayton Anlaşması’yla sona erdi.

Savaşta Bosna'daki Müslüman nüfusun yüzde 10'u hayatını kaybederken, birçoğu da başka ülkelere göç etti. Doğu Bosna’daki Srebreniça ve Zepa gibi, savaş öncesi çoğunluğu Müslüman olan diğer birçok kent şu anda Bosna Sırp Cumhuriyeti sınırları içinde. Sırbistan eski Cumhurbaşkanı Miloseviç ve Mladiç tutuklanarak Lahey’de kurulan mahkemede yargılandı. Ancak Srebreniça ve benzeri daha birçok katliamın sorumlusu olarak gösterilen Ratko Mladiç ise hala kaçak.

0 yorum:

Yorum Gönder